Noordeloos 20-02-2020

In een week vol voorjaarsstormen en regenbuien reden de dames van Vrouw en Auto op een redelijke rustige donderdag een puntenvrije route rond Noordeloos uitgezet door Nico Slappendel.
Start en finish op de golfbaan Maria Johanna Hoeve.

Een route met 26 punten verdeeld over 2 kaarten, waarin ook een stuk navigeren op een kaart uit 1950. Nou is het leuke van een puntenvrije route dat intekenen niet echt nodig is en dat je nog eens tijd hebt om de omgeving te bekijken. En dat was echt de moeite waard, een hele fijne route, veel mooie dorpen, kerken en boerderijen.
De stuurvrouwkunsten werden niet op de proef gesteld door zwalkende fietsen, enkel door houthakkende mannen en keren op doodlopende weggetjes.

Puntenvrije route is vooral goed meten en heel precies kijken waar het punt is getekend.
Aangezien het niet uitmaakt of je een weg eerder of in tegengestelde richting al hebt gereden, navigeer je gewoon de snelste meest makkelijke route er naartoe. De weg waarop het punt staat hoeft niet op de kaart te staan maar is er in de werkelijkheid wel en dat betekent dat je er altijd met de auto langs moet kunnen rijden.

De kortste route naar punt 1 was vanuit het oosten en dit was ook de enige (doodlopende) weg om er te komen. Het punt ligt links naast de weg, dus over het parkeerterrein leverde dat de Z op en dan keren en dezelfde weg weer terug rijden naar de eerste kruising, daar links richting Goudriaan. Op weg naar punt 2, A via de N216, het gele weggetje was een fietspad geworden en werd geblokkeerd met een paaltje.
Dan door Ottoland naar punt 3 waar geen controle stond, goed meten vanaf de meest duidelijke bocht dan hoef je ook niet te twijfelen als je geen controle ziet.
Via Vuilendam naar punt 4 P en 5 H, beiden naast de weg gelegen op parkeerterreintjes. Punt 6 ligt op de kaart direct achter het brugteken en daar hing geen controle, wel ruim 100m verderop een B maar die is dus fout, niet op het juiste punt, niet opschrijven.
Bij punt 7 lijkt het net of je daar niet kunt komen, maar er kan dus een stukje weg liggen wat niet op de kaart staat maar er in de werkelijkheid wel is en dat mag je rijden. Vanaf de Koolweg gemeten stond de D exact op de juiste plaats. Daar keren, terug naar de T-splitsing en linksaf, anders rijd je door de sticker van punt 8 en dat mag niet (je mag wel door de stip en zwarte circel rijden, maar niet door stickers met het cijfer erop, die "blokkeren" een weg) Punt 8 rijdt je zo vanuit het zuiden aan en dan staat de L precies goed in het fietspad.
Op weg naar punt 9 kon je direct na de brug niet naar rechts, dus doorrijden naar het volgende kruispunt en daar rechts, rechts om het punt vanuit het zuiden aan te rijden. Even zoeken ter plaatse want je wordt daar natuurlijk niet heen gestuurd zonder controle en dat leverde de S op.
Dezelfde weg en brug weer terug door Pinkenveer en strak langs het water. Het punt 10 C staat links van de bocht en over punt 11 zonder controle naar de tweede kaart.
Weer zo'n prachtig dorp Hoornaar.
Punt 12 F parkeerplaats links en punt 13 N op het doodlopende parallel weggetje links van de weg. Als je het zag vanaf de weg dan had je mazzel, anders keren in de blubber.
Nummer 14 de E achter in het mini-driehoekje, handigste was om die te rijden en gelijk weer dezelfde weg terug richting 15, de K die rechts naast de bocht lag op een verscholen parkeerterreintje.

Vervolgens reden we de oude kaart situatie in. Weinig details en een beetje wazig. Goed meten vanaf de op de kaart waarneembare bochten. Bij punt 16 en 17 leverde dat de R en de W op (talud afrijden want punt staat onder de weg) en op punt 18 niets, maar dat punt ligt in een flauwe bocht en is dus redelijk makkelijk precies te bepalen. Geen controle gezien? Niet gaan zoeken, gewoon doorrijden. Via punt 19 de O over de N848 naar punt 20 links van de weg. Op de kaart zie aan de rechterkant van de weg een gebouw. Het punt 20 staat het meest aan de linkerkant van dit gebouw maar dan aan de andere kant van de weg. Dat is wel handig om te constateren want op een bomvol parkeerterrein is het anders lastig zoeken naar een A5je met een G erop vooral als er ook nog een vrachtwagen voor staat zoals bij ons.
Vervolgens punt 21 een lastige. Op de kaart een gelijke kruising, in werkelijkheid een versprongen kruising. Je kwam eerst de X tegen maar die stond dus niet op de correcte plaats. De oude kruising zoals op de kaart lag iets verderop en daar stond de T.
In geval van twijfel kun je nog keer meten vanuit een andere weg. Wij hebben hem ook nog een tweede keer aangereden en gemeten vanaf de t-splitsing bij Oosterwijk (Lingedijk), dan komt die eerste bocht exact op de juiste plaats en vanaf die bocht naar punt 21 gemeten kom je bij de T uit.

Via 22 naar 23 I en 24 M langs het riviertje naar punt 25 Q. Ook hier kon je je mooi oriënteren op een gebouw dat op de kaart stond aangegeven aan de overkant van het water.
En dan nog even bij punt 26 de Y ophalen, keren en terug naar de finish.

Voor het alternatieve klassement mochten alle dames nog een balletje putten op de golfbaan. Ik geloof dat de meeste van ons daar niet echt talent voor hebben gezien het aantal pogingen nodig om het balletje in het gaatje te krijgen.
Na deze rit zijn de meeste chauffeuses onder ons echter wel heel goed geoefend in keren op de weg.

Het was weer een geslaagde, gezellige droge donderdag.
Bedankt allemaal en tot de volgende keer!

Hiltje